Monday 5 October 2015

Wadai Kepeng

Resepi wadai kepeng ni katanya dari resepi orang banjar. Maaflah jika tersilap... Tanpa buang masa jom tengok resepinya..menggunakan bahan-bahan yang ringkas sahaja..
 
 
 
 

Bahan-bahannya:
500 g tepung pulut
2 cawan gula merah
2 cawan santan pekat
sedikit gula
secubit garam
air
2/3 helai daun pandan
   
1.masukkan tepung pulut dalam bekas
2.masukkan air garam sedikit demi sedikit sambil menguli sehingga menjadi doh
 


macam ni le rupanya doh tu...sampai tak melekat kat tangan



bulatkan kecik-kecik lebih kurang besar duit syiling 10 sen atau 20 sen dan picit kat tengah



                                                                                             
sementara tu gula merah masak dulu dan tapis

 
biarkan mendidih dan masukkan tepung pulut yang siap di bentukkan tadi(api perlahan tau).
Tunggu sampai tepung tadi terapung..bila terapung maksudnya wadainya masak
masukkan gula merah,santan,daun pandan dan sedikit gula kedalam periuk


siap ....nyum...nyum sedap dimakan di waktu petang
 



No comments:

Post a Comment