Resepi wadai kepeng ni katanya dari resepi orang banjar. Maaflah jika tersilap... Tanpa buang masa jom tengok resepinya..menggunakan bahan-bahan yang ringkas sahaja..
![]() |
Bahan-bahannya:
500 g tepung pulut 2 cawan gula merah 2 cawan santan pekat sedikit gula secubit garam air 2/3 helai daun pandan |
![]() |
1.masukkan tepung pulut dalam bekas 2.masukkan air garam sedikit demi sedikit sambil menguli sehingga menjadi doh |
![]() |
macam ni le rupanya doh tu...sampai tak melekat kat tangan |
![]() |
bulatkan kecik-kecik lebih kurang besar duit syiling 10 sen atau 20 sen dan picit kat tengah |
![]() |
sementara tu gula merah masak dulu dan tapis |
![]() |
biarkan mendidih dan masukkan tepung pulut yang siap di bentukkan tadi(api perlahan tau). Tunggu sampai tepung tadi terapung..bila terapung maksudnya wadainya masak |
![]() |
masukkan gula merah,santan,daun pandan dan sedikit gula kedalam periuk |
![]() |
siap ....nyum...nyum sedap dimakan di waktu petang |
No comments:
Post a Comment